Kunnen wij je verder helpen?
Klik op het onderwerp waar je meer over wil weten.
Tips voor plezierig wonen
Fijn wonen is veel meer van alleen een dak boven je hoofd. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg die je helpen jouw huurhuis van binnen helmaal naar je eigen smaak te kleden. Op de pagina Woning veranderen lees je daar alles over.
Fijn wonen is bijvoorbeeld ook veilig wonen. En je steentje kunnen bijdragen aan duurzaamheid en je portemonnee. Daarom vind je elk seizoen handige tips om maximaal te kunnen genieten van jouw huurhuis.
Heb je een tip die niet mag ontbreken op deze pagina? laat het ons dan weten via info@woonik.nl en wie weet is jouw tip straks wel de 'tip van de huurder'.
Tip van de huurder
"Sinds ik sloffen draag, kan ik de verwarming veel lager zetten. Als mijn voeten lekker warm zijn, is de rest van mijn lichaam dat ook!"
Energietips
Met de volgende 3 tips bespaar ook jij energie deze winter:
Verwarm niet je hele huis
Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Ook in de slaapkamer. Dikke, zware gordijnen zorgen ervoor dat de warmte lekker binnen blijft. Zorg ervoor dat ze niet voor de verwarming hangen, want dan gaat er veel warmte verloren. En dat is zonde.
Was op lage(re) temperaturen
Hoe lager de temperatuur is waarop je wast, hoe lager het energieverbuik is van je wasmachine en hoe lager de kosten dus zijn. Zorg ervoor dat je trommel altijd vol is, zodat je minder vaak hoeft te wassen. Ook daarmee bespaar je ernergie, kosten en het milieu.
Gebruik de deksels op je pannen
Je fornuis verbuikt 2 tot 3 keer zoveel energie als je zonder deksel kookt. Er eentje gebruiken levert dus al snel veel op. Heb je geen passende deksels? Dan kun je eventueel een universele pannendeksel kopen. Kies daarnaast altijd een pan die past bij de hoeveelheid die je klaarmaakt en zet hem op een passende pit.
Ben je op zoek naar meer tips? Kijk dan bijvoorbeeld eens op www.samendewinterdoor.nu. Dit is een initiatief van alle energiecoöperaties in Nederland.
Brandveiligheid
Gelukkig komt brand niet vaak voor en hebben al onze woningen een goedwerkende en veilige rookmelder. Maar het kan nooit kwaad om je (weer) even bewust te worden van de dingen die je zelf kunt doen om je huurwoning zo brandveilig mogelijk te houden.
Houd kaarsen in het oog
Zeker nu het buiten eerder donker is en wat frisser, is het gezellig om binnen de kaarsjes aan te steken. Zet de kaarsen altijd op een brandveilige ondergrond, bijvoorbeeld een kaarsenhouder. Houd ze weg van gordijnen en andere brandbare materialen en blaas de kaarsen uit als je de kamer verlaat.
Laad batterijen overdag op
Laad je telefoon, laptop of andere elektrische apparaten, overdag op. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden. Is een accu of batterij vol? Haal dan de lader uit het stopcontact. Is een accu of batterij beschadigd? Vervang deze dan direct. Zo voorkom je de kans op zelfontbranding.
Zorg voor schone filter in je wasdroger
Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Maak de filter na elke droogberut dus schoon. Zorg er daarnaast voor dat de droger vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. De luchtafvoerslang moet dus vrij liggen. Wil je ook energie besparen? Hang dan je was op een droogrek. Een wasdroger verbruikt namelijk veel energie.
Wil je weten wat je nog meer allemaal kunt doen om je huis brandveiliger te maken? Of hoe je als er toch brand uitbreekt de gevolgen ervan kan beperken? Op brandweer.nl vind je een handige controlelijst!